Председателят на ОбС-Велинград инж.Бельо Мандраджиев бе гост на официалното откриване на етнографско-археологическа музейна сбирка в с.Драгиново

         Председателят на ОбС-Велинград инж. Бельо Мандраджиев бе сред официалните гости на откриването /25 ноември/ на етнографско-археологическа музейна сбирка, организирана от НЧ ‘Методий Драгинов-1936г.”, с.Драгиново. Музейната сбирка откри проф. д-р Милена Беновска, старши научен сътрудник І степен в Етнографския институт с музей при БАН.

      Проектът има близо 6 -годишна предистория като неговата финализация е факт, благодарение на финансовата подкрепа на Фондация ”Valerie and Jim Brown’, средства на дарители и собствени средства на читалището. Сбирката се открива с изключителното съдействие на Исторически музей-Велинград. В етнографското помещение са изложени характерни за Драгиново носии, керамични съдове, оръдия на труда, посуда, завивки и постели, чепкала за вълна и др. В археологическото помещение може да се видят експонати, събирани при разкопки в различни местности около Драгиново. Изработена е и карта на всички важни археологически обекти в района на Велинград и Драгиново. ”Получи се един малък исторически музей”- похвалиха се от читалищното настоятелство.

Коментарите са изключени!