Цветя в памет на големия дипломат Николай Федоренко

     По инициатива на руското посолство в България и със съдействието на общинска администрация в лицето на кмета Иван Лебанов  и сдружение „Русофили“ —  Велинград бе посетен от руския консул Евгени Гусеев. Визитата е по повод 10-ти февруари — отбелязван в Русия,  като Ден на руската дипломация.

      Гусеев и представители на сдружение „Русофили“ Велинград положиха венец на гроба на почетния руски дипломат погребан във Велинград Николай Трофимович Федоренко. Федоренко е роден в Пятигорск през 1912-та година,ориенталист и обществен деец,  професор, член-кореспондент на СССР академия на науките, работил е в  Министерството на външните работи. Главен редактор на “чуждестранна литература “, секретар на Съюза на съветските писатели.

     След 1990 година се премества да живее във Велинград със своята съпруга, където остава до края на живота си. Повива на 87 години през 2000-та година. Руската дипломация и по днес почита и уважава труда на Федоренко. Във връзка с честването  на  3-ти март,  община Велинград също ще покани представител на руското посолство.

Коментарите са изключени!