Откриване на ателие за писане на яйца във Велинград

     Всяка година в Програмата „Великден” се включва ателие за писане на яйца по традиционна восъчна техника в Исторически музей – Велинград. В програмата за Великден-2016 година са включени изложби, демонстрации в страната и в чужбина, конкурс за най-добре изписано яйце и работилници за традиционно писани яйца. Те са насочени към децата, но и към всички, които са привлечени от магията на традицията.

     От 2000 г. в музея се провеждат ежегодни ателиета за обучение на деца от Велинград. Тази година, на 28 март- понеделник се откри ателието за писане на яйца, където присъстваха деца от следните училища: СОУ „Васил Левски”, ОУ „Неофит Рилски”, СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” и с голямото участие на учениците от ОУ „Христо Ботев”. Своето участие в изписването на великденските яйца заявиха и учениците от СОУ „Методи Драгинов”-с. Драгиново.

В деня на откриването главният уредник Георги Куманов се обърна към всички желаещи да се присъединят към ателието с думите „Добре дошли“. Той представи Програма „Великден 2016” с дейности и мероприятия, осъществявани от Исторически музей – Велинград, с финансовата подкрепа на Община Велинград. С кратък поздрав към присъстващите се обърна и ръководителя Кръстьо Мичев. По традиция и тази година се запали първата свещ и се изписа първото яйце от Стоилка Бозева, носител на сребърната писалка.

Коментарите са изключени!